Recipe: Appetizing Ayam paprika

Ayam paprika. Paprika tidak hanya digunakan pizza tapi bisa juga pada menu masakan lainnya seperti Ayam Paprika. Menu Paprik Ayam ini memang menambat selera. Untuk artikel resepi kali ini Iday nak kongsi cara memasak Ayam Paprik Mudah Dan Cepat.

Ayam paprika Uploaded by. pDa_shiDi. heart emoticon Nasi Paprik heart emoticon. like emoticon Resepi Sheila Rusly like emoticon. Resepi Ayam Masak Paprik berasal dari negara Thailand. Pedas, masam dan aroma lazat dari limau purut adalah sebab mengapa Paprik Ayam ini adalah masakkan menjadi. You can cook Ayam paprika using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ayam paprika

  1. Prepare 3 of pkt dada ayam (potong dadu).
  2. You need 1 biji of bawang bombai (iris).
  3. Prepare 5 biji of bawang putih (iris).
  4. You need 2 of cabai merah dan hijau (geprek).
  5. You need 4 tangkai of daun jeruk.
  6. It's 1 biji of serai (geprek).
  7. It's 3 of cabai merah (bland).
  8. It's 3 sdm of saos chili.
  9. It's 2 sdm of saos tomat.
  10. It's 2 sdm of saos seafood.
  11. It's 1 sdm of saos plum.
  12. Prepare 1 biji of paprika kuning/hijau (potong dadu).

Here is my ayam paprik recipe. The word paprik is derived from Thai words "Pad Prik." I asked my friend She Simmers who is a Thai linguist/food blogger and she told me that. Kredit foto: Eda Arina & Syazlin Mansor (Gambar bukan menggunakan resepi di bawah). Paprik ayam merupakan menu yang cukup senang untuk dibuat kerana anda tidak perlu.

Ayam paprika step by step

  1. Potong dada ayam, goreng lalu ketepikan.
  2. Siapkan bahan di atas. Tumis bawang bombai, bawang putih, cabai, daun jeruk, dan serai tumis agak mengering.
  3. Tambah saos diatas dan tambahkan air sedikit.
  4. Masukkan sayur yang sudah di potong tadi terakhir masukkan ayam aduk hingga rata dan sayur matang. Siap di sajikan.

Kebiasaan ayam paprik boleh disediakan dengan dua cara sama ada berkuah atau sedikit kering. Selain daripada isi dada ayam , masakan paprik. Ayam paprik boleh dimakan bersama nasi putih dan nasi goreng juga. Tidak kiralah anda guna ayam ke, daging, makanan laut atau Gaul rata dan biarkan ayam sedikit kecut. Tambahkan sos cili, sos tiram dan kicap.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel